Copyright!

Copyright bepalingen zijn van toepassing op de foto's. Kopiëren van foto's is niet toegestaan. Bij constatering zal het commerciële tarief worden gefactureerd conform jurisprudentie van de fotografen federatie.

zondag 7 december 2014

Ransuilen

Vandaag voor de eerste keer uilen gefotografeerd die niet in een dierenpark zitten of onderdeel zijn van een vliegshow. 
Het zijn zeker geen topfoto's maar de beleving was wel TOP. 
Hoog boven in een boom zaten wel 12 ransuilen op hun roestplaats (slaapplaats). Onder de boom lagen heel wat braakballen. De vele takken, de wind en donker bewolkt weer maakte de uitdaging groot om ze herkenbaar te fotograferen. Uit tientallen plaatjes zijn dit mijn beste herinneringen aan de eerste ontmoeting met deze uil in de vrije natuur.



De ransuil is een middelgrote slanke uil met opvallende oorpluimen. 
Ze zijn 35-37 cm groot en hebben een spanwijdte van 84-95 cm. Het verenkleed is aan de bovenkant geelbruin met donkere, op boomschors lijkende tekening, aan de onderkant licht roestgeel met opvallende, donkere lengtestrepen en fijne, donkere banden.
Ransuilen zijn een van de weinige uilen die ook met meerdere soortgenoten kan leven. In de winter zijn er in een enkele boom of bosje soms wel 30 uilen te vinden, en in hele strenge winters wel 100. 
Deze gezamenlijke slaapplaatsen (roestplaatsen) zijn toch vaak moeilijk te zien. Alleen de grote hoeveelheden braakballen eronder verraden de aanwezigheid van de uilen.