Copyright!

Copyright bepalingen zijn van toepassing op de foto's. Kopiëren van foto's is niet toegestaan. Bij constatering zal het commerciële tarief worden gefactureerd conform jurisprudentie van de fotografen federatie.

donderdag 24 december 2015

#Video Een slimme Rode Eekhoorn

Leven er eekhoorns bij jou in de buurt? Lok ze dan je tuin in met een voederhuisje gevuld met doppinda’s, hazelnoten, beukenootjes of speciaal eekhoornvoer. 
Na 5 weken geduld,  hebben ze het voederhuisje bij mij "eindelijk" ontdekt en komen nu dagelijks een paar pindaatjes halen.

Een eekhoornvoederkastje kan je bestellen bij VIVARA. Klik HIER 


Deze versie is speciaal gemaakt voor weergave op een smartphone 720p




Voor weergave in HD-kwaliteit 1080p klik hier

maandag 21 december 2015

Rode eekhoorn, zo slim ...

In Nederland is het meestal de rode eekhoorn wanneer je een eekhoorn ziet. De eekhoorn is een knaagdier welke overdag actief is. Een klein diertje van gemiddeld 20 cm en 300 gram met een enorme pluimstaart van gemiddeld 17 cm lang. Een staart bijna zolang als het hele diertje. Een staart welke voor het evenwicht zorgt maar ook als ‘wapen’ dient. Het maken van zwaaiende bewegingen wanneer er dreiging of gevaar is. Ook herkenbaar zijn de pluimpjes op zijn oren, deze zijn echter alleen in de wintermaanden aanwezig. Eekhoorns kan men het hele jaar door, voornamelijk in bosrijke gebieden, in heel Nederland aantreffen.  De kleur van de rode eekhoorn is waarschijnlijk de reden dat we de eekhoorn rode eekhoorn noemen, want wanneer de onder- of opgaande gaande zon haar stralen laat schijnen op de eekhoorn, maakt het dat de eekhoorn glanzend rood is met een witte buik.

Leven er eekhoorns bij jou in de buurt? Lok ze dan je tuin in met een voederhuisje gevuld met doppinda’s, hazelnoten, beukenootjes of speciaal eekhoornvoer. Na 5 weken geduld,  hebben ze het voederhuisje bij mij "eindelijk" ontdekt en komen nu dagelijks een paar pindaatjes halen.

Een eekhoornvoederkastje kan je bestellen bij VIVARA. Klik HIER


 









Als je op de eerste foto klikt worden alle foto's groter weergegeven.


zaterdag 19 december 2015

Velduilen in de Eendrachtspolder


18 december Velduilen gefotografeerd in de Eendrachtspolder, bij Zevenhuizen.

Velduilen kun je ook overdag zien vliegen. In het daglicht valt hun vurige verenkleed goed op. Niet voor niets zit het woord 'flammeus' (vlammend) in hun wetenschappelijke naam. In Nederland is het de enige uilensoort die zelf zijn nest maakt. Dat nest is niet veel meer dan een kuiltje, bekleed met gras en verscholen in de begroeiing. In jaren dat er veel woelmuizen te eten zijn, kunnen ze tot twaalf eieren per nest leggen. Ze beschermen het nest met een stukje natuurtoneel: de volwassen uil loopt met een zogenaamd lamme vleugel weg van het nest, zodat de belager denkt dat hij een makkelijke prooi is en zijn aandacht niet meer op het nest richt.

Beleid: Rode lijst, Netwerk Ecologische Monitoring, doelsoortenlijst
Ned: Flora- en Faunawet
Int: Vogelrichtlijn, conventie van Bern, CITES-verordeni


Meer informatie van Vogelbescherming NL


Velduilen hebben een goede camouflagekleur, valt niet zo snel op

Ook zoeken in graspollen

Het nieuws van de aanwezigheid van velduilen op de akkers verspreid zich snel over de sociale media.
Vogelaars en natuurfotografen komen van heinde en verre.
Ook in de krant een artikel ...
Daar is ie dan, zeker waard geweest om er bijna 200 km (heen en terug) voor naar te rijden.
Voor mij de eerste keer dat ik een velduil in het veld heb gezien  en nu ook mooi gefotografeerd.

In jachtvlucht
Speurend naar muizen in de kant


Vrouwtje Blauwe Kiekendief was daar ook aan het jagen
En meerdere torenvalken




zondag 13 december 2015

Romeinse Marskamproute op de Ermelosche Heide


13-12-2015 op een zon-overgoten middag een deel van De Romeinse Marskamproute gelopen die begint bij de schaapskooi op de Ermelosche Heide bij de Postweg. In het jaar 170 na Chr. heeft het Romeinse leger van Marcus Aurelius daar op de heide voor enkele dagen een marskamp opgeslagen.
Meer informatie: KLIK HIER

De Ermelosche Heide is een heidegebied bij de Nederlandse plaats Ermelo.
Het terrein is zo'n 343 ha groot en ligt ten zuidoosten van de plaats Ermelo. Aan de oostkant wordt de Ermelosche Heide begrensd door de proviniciale weg N302. Het hoogste punt op de Ermelosche Heide is de zogenaamde "Paalberg", een kleine stuwwal uit de ijstijd.
Romein, foto VVV Ermelo

De route start bij de schaapskooi, het onderkomen van zo'n 400 Veluwse Heideschapen en behoort tot de grootste van Nederland
De aanwezigheid van schapen is overal zichtbaar op de heide ..



Routepaaltjes met een aanwijs-pietje
Aiko
Officieel mogen honden tussen 08:00 - 16:00 uur daar niet los lopen. Na goed om ons heen gekeken te hebben naar de aanwezigheid van paarden, andere honden en de schaapskudde mocht Aiko toch even lekker rennen. 



Een leuke waarneming onderweg was de aanwezigheid van gele trilzwam in een eik 
De gele trilzwam (Tremella mesenterica) is geen typisch uitziende paddenstoel. Het lijkt alsof iemand een lepel in een pot Engelse marmelade gestoken heeft en daarna kwistig heeft rondgesmeten op een tak of boomstam.

dinsdag 24 november 2015

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

instellingen:
1/10 sec. - F/4 - ISO 1600 - ⅓ belichtingswaarde - 24 mm
5DmarkIII + 24-105

instellingen:
5,0 sec. - F/9 - ISO 100 - 24 mm -1 ⅓ belichtingswaarde
5DMarkIII + 24-105
3 kerstbomen

zondag 22 november 2015

Kolganzen (Anser albifrons)


#Kolganzen zijn wintergasten in Nederland. 
Ze broeden op de toendra's van Noord-Rusland en Siberië, hoewel er ook enkele paren in Nederland broeden. Volwassen Kolganzen zijn van andere ganzensoorten te onderscheiden door hun witte bles op het voorhoofd. Op de buik hebben ze donkere dwarsbanden. Bij jonge dieren ontbreekt dit, zij krijgen pas een wit voorhoofd in de eerste winter, de buikstrepen verschijnen pas de tweede winter. 

In oktober komen de eerste kolganzen in Nederland aan, de grote massa half november. Zo'n 500.000 exemplaren brengen de winter door op onze akkers. Vanaf februari trekken ze weer terug naar hun broedgebieden, maar in strenge winters kunnen ze langer blijven.