Copyright!

Copyright bepalingen zijn van toepassing op de foto's. Kopiëren van foto's is niet toegestaan. Bij constatering zal het commerciële tarief worden gefactureerd conform jurisprudentie van de fotografen federatie.

dinsdag 24 november 2015

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

instellingen:
1/10 sec. - F/4 - ISO 1600 - ⅓ belichtingswaarde - 24 mm
5DmarkIII + 24-105

instellingen:
5,0 sec. - F/9 - ISO 100 - 24 mm -1 ⅓ belichtingswaarde
5DMarkIII + 24-105
3 kerstbomen

zondag 22 november 2015

Kolganzen (Anser albifrons)


#Kolganzen zijn wintergasten in Nederland. 
Ze broeden op de toendra's van Noord-Rusland en Siberië, hoewel er ook enkele paren in Nederland broeden. Volwassen Kolganzen zijn van andere ganzensoorten te onderscheiden door hun witte bles op het voorhoofd. Op de buik hebben ze donkere dwarsbanden. Bij jonge dieren ontbreekt dit, zij krijgen pas een wit voorhoofd in de eerste winter, de buikstrepen verschijnen pas de tweede winter. 

In oktober komen de eerste kolganzen in Nederland aan, de grote massa half november. Zo'n 500.000 exemplaren brengen de winter door op onze akkers. Vanaf februari trekken ze weer terug naar hun broedgebieden, maar in strenge winters kunnen ze langer blijven.










Appeltje voor de dorst (merel)


‎Leucistische Merel‬

Nummer 28 op de lijst ‪#‎Leucistische Merel‬
NatuurWeetje: Het verenkleed van mannelijke merels is gewoonlijk geheel zwart en daarom ziet deze vogel er heel ongewoon uit. Deze merel heeft een kleurmutatie die leucisme wordt genoemd (Grieks Leukos=wit). Bij het vogelembryo gaat dan iets fout bij de aanleg van de pigmentcellen die de kleur bepalen. Het is geen ziekte, maar een afwijking. Het is ook geen albino, albino’s zijn geheel wit met rode ogen. Vogels met leucisme kunnen net zo oud worden als hun soortgenoten het is alleen wel zo dat ze meer opvallen en daarom sneller als prooi dienen.

Groenling op rozenbottels

De ‪#‎groenling‬ is een vinkachtige en komt het hele jaar door in Nederland voor. Het is dus een standvogel. Het zijn uitgesproken zaadeters. In het najaar zie je groenlingen veel op rozenbottels. Dan maken ze met die keiharde snavel de rozenbottel open en dan halen ze de zaden eruit. 


Ringmus

Dit zeldzamer wordende zangvogeltje wordt wel eens met de huismus verward maar ziet er toch enigszins anders uit. De ‪#‎ringmus‬ is een fractie kleiner dan onze forsere huismus en is het best te herkennen aan de opvallende donkere bijna zwarte schoonheidsvlek op de lichtgrijze tot witte wang. Deze mus heeft een kastanjebruine kap en een lichtgrijze tot witte band (ring!) rond de nek.


zondag 15 november 2015

Schuwe Eekhoorn

Tevergeefs een paar uur zitten wachten in mijn camouflagetentje op de eekhoorn die nog schuwer is dan schuw. Op een gegeven moment naar binnen gegaan om een kop koffie te drinken, lens gewisseld voor een kleiner brandpunt afstand, doe ik de deur open van het ‪#‎buitenverblijf‬ zit ie lekker te knabbelen bovenop de voorraad vers ongebrande pinda's. 
Tsssss verkeerde lens, toch maar een plaatje gemaakt. 
ik wil graag een foto maken dat de eekhoorn het dakje openmaakt om een pinda te pakken. 
Volgende keer ga ik voor de herkansing.




Project Outdoor TableTop Photography #1

Mooie vogelfoto's zijn vaak foto's die op ooghoogte gefotografeerd zijn. Dat kan bijvoorbeeld door op je buik te gaan liggen in het gras of vanuit een verlaagde vaste hut bij een vijver. Een alternatief is Tabletop fotografie, oorspronkelijk een vorm van studiofotografie waar je geen echte studio voor nodig hebt. Het woord Tabletop zegt het al: Je kunt als ondergrond gewoon de tafel in je woonkamer gebruiken. Dat kan je ook buiten doen. In het weekend heb ik een proefopstelling gemaakt om ervaring op te doen in de tuin. Met behulp van een paar schragen, een plank, een kistje, een ondiepe bak en een stuk vijverfolie heb ik stukje natuur gecreëerd op statiefhoogte.
De eerste vogel die het stukje bos kwam inspecteren was een roodborstje. Een uur later waren er al meer dan 10 soorten vogels komen kijken of er wat lekkers was te halen. En dat was er, ...daarom komen ze terug.
Het leuke van de buitentafel is dat je het decor makkelijk kan verwisselen en zelfs de stand van de tafel kan aanpassen aan het licht of de wind. 
Eerste ervaring: tafel moet wat breder worden met apart gedeelte voor de waterbak met vrije horizon en lager om een mooie reflectie in het water te krijgen. Wordt vervolgd ....



Tuintafel in opbouw

Eerste proefopstelling is gereed




Roodborstje 

Boomklever
Zwarte mees
Grote Bonte Specht
Heggenmus 
Pimpelmees