Copyright!

Copyright bepalingen zijn van toepassing op de foto's. Kopiëren van foto's is niet toegestaan. Bij constatering zal het commerciële tarief worden gefactureerd conform jurisprudentie van de fotografen federatie.

dinsdag 23 februari 2016

Juveniele kolganzen verkeerd gedeterminieerd

NatuurWeetje: Een ezelsbruggetje om Kolganzen te herkennen is o.a. de witte vlek op hun voorhoofd, een witte bles of de kol die ze ook hun naam hebben bezorgd. Maar natuurlijk hebben niet alle Kolganzen een witte vlek, dat zou te gemakkelijk zijn. Daar trapte ik dus ook in nadat ik in de ganzen met bruine hals/kop misschien wel een een Toendrariet-gans, kleine rietgans of taigarietgans dacht te herkennen. Gelukkig zijn er experts in determinatiegroepen op Facebook die hun kennis delen en mijn blijdschap wat temperde. De juveniele Kolganzen beschikken namelijk (nog) niet over zo'n witte vlek op hun kop of hebben slechts een smal streepje wit.
Jonge Kolganzen met een ontbrekende witte vlek worden nogal eens voor voor de soorten die ik dacht gezien te hebben waargenomen.



maandag 22 februari 2016

Watertoren Harderwijk, Galgenberg


Het woord nut betekent iets dat voordeel oplevert. Met een nutsbedrijf bedoelen we een instelling die goed is voor de gemeenschap, zoals een waterleidingbedrijf.  

Op 26e juni 1895 werd op de Galgenberg, in de nieuw gebouwde watertoren, de Harderwijksche Waterleidingmaatschappij (H.W.L.) geopend. De watertoren midden in het bos, staat er nog steeds, niet alleen als monument, maar nog volop in gebruik watertoren. Door de natuurlijke terreinhoogte kon de toren minder hoog uitgevoerd worden en heeft ze een afmeting van “slechts” 15,85 meter.

Ontworpen door Dirk de Leeuw, ingenieur in dienst van de maatschappij. Hij werd geëerd met een natuurstenen plaquette boven de ingang van de watertoren. De tekst luidt:
H.W.L.  G E B O U W D  1 8 9 5  D. de Leeuw
Aanvankelijk had de toren een puntdak en was 12,25 meter hoog. In 1921 werd het waterreservoir verhoogd en twintig jaar later werd de houten kap van het puntdak vernieuwd en vervangen door een plat dak. 

Watertorens werden primair gebouwd om een continue aanvoer van schoon drinkwater te waarborgen en het waterleidingsysteem van voldoende druk te voorzien. 
De eerste drinkwaterwatertoren in Nederland werd gebouwd in 1836;  vanaf die datum zijn er ruim 260 watertorens gebouwd, de  laatste in 1970.





vrijdag 19 februari 2016

Muskusrat


Vanmiddag was ik op zoek naar de roerdomp. In plaats van een roerdomp heb ik kennisgemaakt met ene Frans die aan het werk was langs de waterkant. Frans was laborant bij een cementbedrijf maar niet gelukkig in zijn baan. De hele dag analyse maken van cementsamenstellingen en 's avonds had hij niets te vertellen. Frans is gelukkiger in de natuur. Weet daar alles van. Elke vogel die voorbij vliegt of dieren die voorbij zwemmen, kruipen en lopen. Nu is het leuk om met Frans te praten, heel interessant zelfs. Hij maakt zoveel mee door zijn carrière switch en gaat elke dag fluitend naar zijn werk. Zijn werkgebied is Flevoland en de Noord-Oostpolder, samen met 11 collega's bij de muskus- en beverrattenbestrijding van het Waterschap. Muskus- en beverratten kunnen schade veroorzaken aan dijken, sloten en gewassen. Deze dieren worden bestreden zodat de schade zoveel mogelijk wordt beperkt.

 #NatuurWeetje 1 paartje muskusratten kan 20 nakomelingen per jaar voortbrengen. 
Pfff Goed werk doet Frans dat wij in de polders droge sokken houden.



donderdag 18 februari 2016

‪#‎Mandarijneend‬ (Aix galericulata), een exotische verwilderde eend in Nederland



De #Mandarijneend (Aix galericulata) is een exotische eend die je niet zou verwachten in Nederland. Zeker niet in een bos en dan ook niet in een hele groep van circa 27 mannetjes en vrouwtjes. Een groep eenden heet trouwens een Vlucht eenden. 
De opvallende kleuren van de woerden zijn goede camouflagekleuren. Door het landschap te "scannen" met mijn telelens deed ik deze ontdekking. Meeste foto's zijn sterke crops (uitsneden) gemaakt op een bewolkte dag met een fullframe camera met 400 mm lens, 640 sec. F/5.6 1600 ISO.



De mandarijneend komt oorspronkelijk alleen voor in Oost-Azië, maar ontsnapte vogels, die als siereenden werden gehouden, broeden sinds de jaren ’90 ook in Nederland. Het mannetje is prachtig gekleurd met twee oranje veren die boven het achterlijf uitsteken. De kruin is paars en groen gekleurd, een brede witte wenkbrauwstreep loopt van het oog tot in de nek. De borst is paars en de flanken zijn oranjebruin. De vrouwtjes zijn grijsbruin met maar een kleine wenkbrauwstreep en gevlekte flanken.




                     Als je op de eerste foto klikt worden alle foto's groter weergegeven






















© www.belevingsfotografie.nl