Copyright!

Copyright bepalingen zijn van toepassing op de foto's. Kopiëren van foto's is niet toegestaan. Bij constatering zal het commerciële tarief worden gefactureerd conform jurisprudentie van de fotografen federatie.

zondag 2 december 2012

Lange sluitertijden bij daglicht (met ND-filters)

Lange sluitertijden met ND-filters

Als je een foto maakt leg je een fractie van een seconde vast. Dat is wat fotografie zo magisch maakt, je legt iets vast wat er slechts een fractie van een seconde is, haast onzichtbaar voor het oog. Maar soms wil je een langere periode in een foto laten zien, bijvoorbeeld om beweging te suggereren, met een lange sluitertijd.
Neutral Density filters kun je gebruiken om licht tegen te houden en hierdoor de sluitertijd te vertragen. Hierdoor kun je allerlei creatieve effecten bereiken met beweging in wolken, mistig zacht water, etc. Deze effecten zijn lastig na te bootsen in een digitale donkere kamer.

Onderaan mijn foto's staat een verwijzing naar het complete artikel van Kenneth Verburg "Digitale FotografieTips" en ook de website Magiclandscapes van Arjan Keers, Fotograaf uit Almere die beweging in foto's laat zien. 

Hier onder mijn eerste resultaten, gefotografeerd met een ND-8 en grijsverloopfilter.
Als je op de eerste foto klikt worden alle foto's groter weergegeven.









#Facebookactie: Bij 100 likes verloot ik een workshop Natuurfotografie 
LIKE mijn pagina op Facebook






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Uw reactie wordt op prijs gesteld ... / Replies are welcome ... / Les réponses sont les bienvenues ...