Copyright!

Copyright bepalingen zijn van toepassing op de foto's. Kopiëren van foto's is niet toegestaan. Bij constatering zal het commerciële tarief worden gefactureerd conform jurisprudentie van de fotografen federatie.

dinsdag 16 juni 2009

Bladluizen en Mieren



Wie wordt er niet geconfronteerd met bladluizen? Ik ontdekte deze kleine wezentjes in mijn Hosta's. Het zijn vraatzuchtige zwarte nauwelijks zichtbare individuen. Ze komen in grote groepen voor op vooral jonge delen van planten. Hun enige natuurlijke vijand is het lieveheersbeestje.

Bladluizen leven van sap, dat ze met hun zuigsnuit uit planten halen. In dat sap zit meer suiker dan een bladluis nodig heeft. Het teveel wordt afgegeven uit hun poepertje, als een zoete vloeistof, bekend als honingdauw. Mieren lusten graag honingdauw. Ze stimuleren de bladluizen met hun sprieten om honingdauw af te geven. Ze "melken" de bladluizen.
In plaats van de gifspuit te pakken voor mij weer een gelegenheid de camera (met statief) te pakken en voor het eten nog snel even een paar kiekjes te maken in de tuin.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Uw reactie wordt op prijs gesteld ... / Replies are welcome ... / Les réponses sont les bienvenues ...