Copyright!

Copyright bepalingen zijn van toepassing op de foto's. Kopiëren van foto's is niet toegestaan. Bij constatering zal het commerciële tarief worden gefactureerd conform jurisprudentie van de fotografen federatie.

zondag 3 april 2016

Witte Pauwen van Staverden

Reinald I de Strijdbare, 1271-1326, Graaf van Gelre en Zutphen hield al witte pauwen op zijn hof te Staverden. 
De veren van die witte pauwen werden sinds de tweede helft van de 14e eeuw door de Gelderse graven als helmteken gebruikt. Van verre was dus al zichtbaar dat de graaf van Gelre in aantocht was. Voor deze helmtekens waren natuurlijk regelmatig nieuwe veren nodig. De graaf legde daartoe de leenmannen van Staverden de verplichting op, om jaarlijks witte pauwenveren aan hun landheer te leveren. 
Uit die tijd prijkt nog een witte pauw op het wapen van gemeente Ermelo, waar de stad Staverden onder valt. Bij bijzondere gelegenheden biedt het gemeentebestuur van Ermelo nog wel eens symbolisch de witte pauwenveren aan de Commissaris van de Koning in Gelderland aan.

Als je op de eerste foto klikt worden alle foto's groter weergegeven.














Het wapen van Ermelo
" In azuur een aanziende pronkende pauw, in de rechter bovenhoek vergezeld van een Maltezer kruis, alles van zilver; een schildhoofd van goud, getralied met van de kruispunten uitgaande, naar beneden gerichte, uitgebogen punten, alles van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Uw reactie wordt op prijs gesteld ... / Replies are welcome ... / Les réponses sont les bienvenues ...