Copyright!

Copyright bepalingen zijn van toepassing op de foto's. Kopiëren van foto's is niet toegestaan. Bij constatering zal het commerciële tarief worden gefactureerd conform jurisprudentie van de fotografen federatie.

zondag 23 oktober 2016

RAW foto's van Canon G3X via omweg inlezen in Lightroom

Na lang wikken en wegen heb ik naast de grote (zware) spiegelreflex camera's met verwisselbare lenzen (7D + 5D mark III) een handzame large sensor "compactcamera" gekocht die kwalitatief zeer goede foto's maakt (volgens reviews), een enorm optisch zoombereik (25x) heeft (24-600 mm) en vocht/stof bestendig gebouwd is. Ideaal dus om mee te nemen op wandelingen en fietstochten.
Canon Powershot G3X

Na de eerste herfstmiddag fotograferen in RAW, kom je er achter dat de foto's niet herkend worden om ingelezen te worden in Lightroom. Een tegenvaller die mij niet eerder was opgevallen in de voorbereidende verkenning op internet. Canon RAW is dus niet gestandaardiseerd en dat is jammer.
Na wat zoeken op Google is het via een omweg wel mogelijk door gebruik te maken van het programma ADOBE  DNG converter.

Door dit programma eerst op te starten en de geheugenkaart te selecteren (bronbestand) en vervolgens de doelmap te kiezen worden de fotobestanden omgezet naar leesbare bestanden om vervolgens dan in Lightroom en bijv. Photoshop te kunnen importeren of toevoegen.







2 opmerkingen:

Uw reactie wordt op prijs gesteld ... / Replies are welcome ... / Les réponses sont les bienvenues ...