Copyright!

Copyright bepalingen zijn van toepassing op de foto's. Kopiëren van foto's is niet toegestaan. Bij constatering zal het commerciële tarief worden gefactureerd conform jurisprudentie van de fotografen federatie.

maandag 22 februari 2016

Watertoren Harderwijk, Galgenberg


Het woord nut betekent iets dat voordeel oplevert. Met een nutsbedrijf bedoelen we een instelling die goed is voor de gemeenschap, zoals een waterleidingbedrijf.  

Op 26e juni 1895 werd op de Galgenberg, in de nieuw gebouwde watertoren, de Harderwijksche Waterleidingmaatschappij (H.W.L.) geopend. De watertoren midden in het bos, staat er nog steeds, niet alleen als monument, maar nog volop in gebruik watertoren. Door de natuurlijke terreinhoogte kon de toren minder hoog uitgevoerd worden en heeft ze een afmeting van “slechts” 15,85 meter.

Ontworpen door Dirk de Leeuw, ingenieur in dienst van de maatschappij. Hij werd geëerd met een natuurstenen plaquette boven de ingang van de watertoren. De tekst luidt:
H.W.L.  G E B O U W D  1 8 9 5  D. de Leeuw
Aanvankelijk had de toren een puntdak en was 12,25 meter hoog. In 1921 werd het waterreservoir verhoogd en twintig jaar later werd de houten kap van het puntdak vernieuwd en vervangen door een plat dak. 

Watertorens werden primair gebouwd om een continue aanvoer van schoon drinkwater te waarborgen en het waterleidingsysteem van voldoende druk te voorzien. 
De eerste drinkwaterwatertoren in Nederland werd gebouwd in 1836;  vanaf die datum zijn er ruim 260 watertorens gebouwd, de  laatste in 1970.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Uw reactie wordt op prijs gesteld ... / Replies are welcome ... / Les réponses sont les bienvenues ...